Stahl House Pierre Koenig - Hollywood hills April 2022

Het Stahl House

In de eerste week van mijn werkperiode in Los Angeles bezocht ik onder andere het Eames House en het Stahl House, in eerste instantie vanuit mijn interesse in het Case Study House program, experimentele residentiele architectuur die werd gesponsord door het Arts & Architecture Magazine.

Met name het Stahl House bleek voor mij zo inspirerend dat ik tijdens mijn residency een aantal studies heb kunnen maken, waarbij ik refereer aan dit bijzondere huis. Het Stahl House is nog in familiebezit en wordt als familiehuis gebruikt. Af en toe wordt het huis opengesteld voor een rondleiding. Met veel geluk kon ik een plekje bemachtigen. Na de rondleiding met verdiepende informatie mocht ik vrij rondlopen, zitten op de meubels in de woonkamer en bij het zwembad en zonder beperkingen foto’s en filmpjes maken van ieder hoek van het huis. Bijzonder omdat dit huis het hele jaar door gebruikt wordt door de familie. De tijd om te beleven en vastleggen was heel ruim, waardoor ik de ruimte echt in me op kon nemen.

Dit huis is een icoon; volledig gebouwd uit glas en staal op een onmogelijke heuvel met vrij uitzicht over de stad. Dit huis werd het boegbeeld van moderne architectuur in Los Angeles door de iconische foto die Julius Shulman van het huis maakte.