Case Study houses, Frank Gehry, Frank Lloyd Wright en Lloyd Wright Los Angeles April - Mei 15 2022

Frank en LLoyd Wright - textile block gevels

Ik ben blij dat ik voorafgaand aan mijn werkperiode bij Iris Project Residency al een plan had gemaakt van wat ik wilde zien op het gebied van moderne architectuur. Ik wilde deze werkperiode in Venice volgen om mij onderzoek naar moderne architectuur te verbreden. In mijn schilderijen en sculpturen maak ik referenties naar architectuur, probeer ik een brug te leggen tussen kunst en architectuur.

Na ruim vier en een half jaar intensief bezig te zijn geweest met de ontwerpen van Le Corbusier wilde ik zien wat er rond dezelfde periode werd gebouwd in Amerika en ontdekken waarom Le Corbusier weinig voet aan de grond kreeg in Amerika. Ik wilde me gaan richten op de ontwerpen van Frank Lloyd Wright, die mij met zijn gebouwen met invloeden uit de natuur, Maya cultuur en Japonisme al langere tijd interesseerde. Ik had contact gelegd met de Hollyhock House Foundation. Door Covid waren er nogal wat restricties, helaas bleven sommige plekken gesloten gedurende mijn residency. Zo ook het Hollyhock House; de spil van mijn onderzoek. Ik heb wel het omringende park en de gevel van het gebouw en omringende gebouwen kunnen bekijken maar toch teleurstellend dat ik het interieur van de gebouwen niet heb kunnen zien. Ik besloot mijn onderzoek te verschuiven naar meerdere architecten en naar de privé huizen ontworpen door Frank Lloyd Wright om zo een in ieder geval uitgebreid te kunnen kijken naar zijn textile block gevels die behalve op het Hollyhock House ook zijn toegepast op woningen, waarvan meerdere voorbeelden verspreid door LA te vinden zijn.

Ik heb op 1 dag vijf ontwerpen van Frank Lloyd Wright en zijn zoon Lloyd Wright bezocht beginnend bij het Hollyhock House en dan de heuvels op de wijk Los Feliz in dat links en rechts van het Griffith Observatory park is gelegen. Al met al een mooie tocht, waarvan mijn Amerikaanse kunstenaarsvrienden met verbazing opkeken toen ik de route op Google liet zien, dat ik dat echt gelopen had? Niemand loopt in LA, iedereen pakt de auto om ergens te komen.

 

Mijn werkperiode van vier weken verdeelde ik in verschillende fases; week 1 en 2 bezoeken brengen aan architectonische gebouwen en huizen, week 2 en 3 schetsontwerpen maken en einde week 3 open studio, week 4 musea en galeries bezoeken. Het hielp me enorm om deze planning te maken. Door per dag een plan te hebben bleef ik gefocust en rustig in deze grote en overweldigende stad.

Onderstaande gebouwen, huizen en winkelcentrum bezocht ik allemaal, verspreid over Santa Monica, Venice, Hollywood, Los Feliz, Beverly Hills, Downtown en Silverlake:

 

Frank Lloyd Wright en Lloyd Wright: John Sowden House, Samuel Novarro House, Ennis House, Samuel Freeman House, Hollyhock House, Anderton Court shops

Frank Gehry: Gehry Residence, Binoculars building, Walt Disney Concerthall

Case Study Houses: Ray en Charles Eames ontwierpen samen Case Study House #8 oftewel het Eames House. Pierre Koenig ontwierp het Case Study House #22 oftewel het Stahl House.

Richard Neutra: Neutra VDL House

Rudolph Schindler: Schindler House - MAK Center

John Lautner: Chemosphere House