Reisverslag studio appartement Molitor building de Paris mei 2019

Over het gebouw: In de wijk Boulogne-Billancourt aan de rand van Parijs ontwikkelde Le Corbusier ‘s werelds eerste appartementsgebouw met volledig glazen gevel. Het gebouw werd bestempeld als een “Maison des illustres’ en is een World heritage site. Op de twee bovenste etages bouwde hij zijn eigen woning alsook een schilder- teken- en schrijfstudio. 

Mijn ervaringen:

Ik bracht een bezoek aan het studio appartement, het huis van Le Corbusier en zijn vrouw Yvonne, gelegen aan de 24 Rue Nungesser-et-Coli. De woning is onlangs geheel gerenoveerd en is vandaag de dag een museumwoning.

IMG_6073.jpg

Ik ging op een vroeg tijdstip om in alle rust te kunnen rondwandelen in de woning. Met de grote raampartijen op zuid was het al behoorlijk warm. Er waren bijna geen bezoekers dus kon ik in alle rust alle hoeken en gaten van de woning bekijken. Allereerst viel mij op dat een groot deel van het appartement was gewijd aan de studio van Le Corbusier, waar hij schreef, tekende en schilderde. Jammer dat het atelier was leeggeruimd, er stonden enkel een paar stoelen. Een aantal zwart-wit foto’s gaven een idee hoe het atelier er vroeger in alle bedrijvigheid uitzag. In het woongedeelte waren duidelijk afgebakende delen met hun eigen functie; het zitgedeelte was een apart ‘eiland’ en stond volledig los van de eetkamer, welke naast de slaapkamer lag. Op de etage erboven was de gastkamer en een groot terras. 

Het viel mij op dat er veel nissen in de woning te vinden zijn op allerlei soms onverwachte plekken in de verschillende ruimten van de woning. Le Corbusier integreerde de nissen in de muren van zijn woning. Ze werden gebruikt om voorwerpen te etaleren die hij zijn ‘objecten van poëtische reactie’ noemde zoals schelpen, botten en kiezelstenen. De tentoongestelde voorwerpen werden regelmatig gewisseld. 

IMG_0132.jpg

Le Corbusier organiseerde thuis exposities van kunstvoorwerpen, zoals sculpturen, tapijten en schilderijen uit verschillende tijdperken die hij verzamelde. Zo bouwde hij een bijzondere collectie op waarmee hij zichzelf graag omringde en waar hij inspiratie uit haalde voor zijn eigen schilderingen. 

Overal in de woning kwam ik nissen tegen verwerkt in de muren en zelf in de grote glazen gevel aan de zuidgevel in de woonkamer. De nissen, en met name de glazen driedimensionale nis en de hoekige groene nis waren voor mij de meest in het oog springende elementen waar ik mee aan de slag wilde. Ik maakte uiteindelijk twee series met een verwijzing naar de nis en de bijzondere functie die Le Corbusier ze had gegeven: Bay Window Niche Paris en Triangular Niche Paris Molitor building.